Pedodonti Nedir?

Pedodonti Nedir?

Pedodonti, çocuk diş hekimliği olarak da bilinir. Bu branş, 0-13 yaş grubundaki bireylerin süt ve daimi dişlerini korumaya, tedavi etmeye yönelik hizmetlerle ilgilenir. Bu birimde görevli hekimler ‘pedodontist’ olarak isimlendirilir.

Travma, çürük, genetik ve buna benzer nedenlerden kaynaklı diş ve diş eti problemlerinin giderilmesini amaçlar.

Diğer taraftan pedodonti, yalnızca ağız ve diş sağlığıyla değil yüz ve çene bölgesinin gelişimiyle de doğrudan ilgilidir. Gelişim sürecinin değerlendirmesi ve takibi bu birim tarafından gerçekleştirilir.

Pedodonti doktorları çocuklarla iyi iletişim kurma becerisine sahip olduğu için diş hekimi korkusunu yenmelerine yardımcı olur. Böylece koruyucu işlemler ve diş tedavileri kolayca gerçekleştirilir.

Kliniğimiz bünyesinde hizmet veren pedodonti hekimleri bu anlayış çerçevesinde hareket ederek tanı ve tedavi süreçlerini çocuklar için keyifli hâle getirir. Çocuklara nasıl bir yaklaşım sergilemeleri gerektiğini iyi bilen doktorlarımız, onların diş anatomisiyle ilgili detaylı bilgi sahibidir.

‘Hastaya özel tedavi’ yaklaşımını benimseyen hekimlerimiz çocuklarda dental fobi oluşmasını önleyerek konforlu ve etkili bir tedavi deneyimi sunar.

Pedodonti Nelere Bakar?

  • Diş çürükleri
  • Ortodontik bozukluklar
  • Diş ve diş etinde renk değişiklikleri
  • Diş kırıkları
  • Plak ve diş taşları
  • Diş eti hastalıkları
  • Dudak ısırma, tırnak kalem ısırma, yeme, parmak emme gibi kötü ağız alışkanlıklarına yönelik uygulamalar
  • Dolgu, protez ve kaplama tedavilerinin gerekli olduğu rahatsızlıklar
  • Kanal tedavisi gerektiren durumlar
  • Çarpık diş problemleri bunlardan bazılarıdır.
  • Enfeksiyona bağlı hastalıklar
  • Erken diş kayıpları
  • Ayrıca pedodonti biriminde çocuklara ve ailelerine diş sağlığı eğitimi verilir.

Pedodonti Hangi Tedavileri Uygular?

Uygulanacak tedavi; hastalığın türü, ne kadar ilerlemiş olduğu, çocuğun yaşı ve kemik yapısı gibi faktörlere göre değişir. Pedodontist, bebeğiniz veya çocuğunuz için hangi tedavinin gerektiğine ağız içi muayene ve gerekiyorsa ek testler yardımıyla karar verecektir.
En yaygın bazı pedodonti tedavileri şöyle sıralanabilir:

İlaç Tedavisi

Diş etlerinde veya diş pulpasında oluşan enfeksiyon ilaç tedavisiyle giderilir. Acı duyumunu azaltmak için ağrı kesicilere, enfeksiyonu ortadan kaldırmak için antibiyotiklere başvurulur. Gerekiyorsa ağız hijyenini sağlamak amacıyla gargaralardan faydalanılır.

Dolgu ve Kanal Tedavisi Uygulamaları

Çürüklerin tedavisi ve zarar gören dişlerin onarımı için bu uygulamalardan yararlanılır. Böylelikle yanlış diş dizilimi, enfeksiyon ve benzeri komplikasyonlar önlenir. Çocuğun sağlıklı bir diş yapısına sahip olması sağlanır. Çürük ileri boyuta varmışsa diş çekimi gerekebilir.

Koruyucu Tedaviler

Bunlar, diş diziliminin bozulmasını, çürükleri ve buna benzer riskleri engellemek için uygulanır.

  • Diş Aşıları: Bu tedavi fissür örtücü olarak da bilinir. Özellikle arka dişlere uygulanır. Bunlar girintili bir yapıya sahip olduğu için besin artıklarının bu dişlerde birikmesi ve çürük oluşumuna yol açması daha yüksek bir ihtimaldir. Bunu engellemek için diş yüzeyi özel dolgu maddeleriyle örtülür.
  • Yer Tutucular: Çocuğun süt dişleri beklenen zamandan daha erken düştüyse, kalıcı dişler çıkınca dizilim bozuklukları görülebilir. O yüzden, diş boşluğunu korumak için yer tutuculara başvurulur. Kalıcı dişler böylece doğru şekilde çıkar ve dişlerde kayma, yayılma ve çakışma gibi problemler görülmez.
  • Florür Tedavisi: Mine dokusunu güçlendiren ve çürük riskine karşı koruyan maddeye flor adı verilir. Bunlar diş macunlarının içeriğinde de yer alır. Tablet olarak kullanılmaları çürükler için daha etkilidir. Çocuklara topikal florür jel tedavisi genellikle 12-24 haftalık periyodlarla yapılır. Dişi çürük oluşumuna yatkın çocuklarda bu tedavi yönteminden yararlanılır ve böylelikle diş yapısı daha dayanıklı bir hâle kavuşturulur.

Pedodonti uygulamaları ile sağlanacak başarı hekim ve hasta uyumuna bağlıdır. Şikâyetlerin tekrarlamasını önlemek adına, ağız hijyenini düzenli olarak gerçekleştirmek ve hekim kontrollerini aksatmamak gerekir.